Istorija, kaip privalomoji mediacija padėjo susitaikyti

Į mane kreipėsi advokatė, šių metų pradžioje gavusi nutartį iš teismo, kuria buvo atsisakyta priimti ieškinį dėl santuokos nutraukimo, nes nebuvo pasinaudota privalomąja mediacija. Vėliau pasikalbėjus su advokatės klientu paaiškėjo, jog dėl santuokos nutraukimo sąlygų jis su sutuoktine iš tiesų norėtų tartis taikiai.

Nors žmonės buvo jau solidaus amžiaus, nuo jų santuokos sudarymo nebuvo praėję nei metų. Susitikau su jais atskirai, nes gyveno skirtinguose miestuose. Aptarėme santuokos nutraukimo sąlygas. Sutuoktiniai nesutarė dėl kreditų pasidalinimo. Po kelių susitikimų jie rado sprendimą. Parengiau santuokos nutraukimo teisinių pasekmių sutartį. Vyras ją pasirašė kovo pradžioje. Turėjau dokumentus nuvežti moteriai pasirašyti, tačiau buvo paskelbtas karantinas. Nusiunčiau moteriai dokumentus registruotu paštu, kad ji pasirašytų ir pateiktų teismui.

Už kelių dienų paskambinau pasitikslinti, ar dokumentus gavo, tačiau moters telefonas buvo išjungtas. Laikas nuo laiko skambinau jai, tai tęsėsi maždaug mėnesį. Po to ji atsiliepė, pasakė, kad dokumentus pasirašė, tačiau į teismą neišsiuntė, nes pašte ilgos eilės. Paprašiau pasirašytus dokumentus atsiųsti man, ketindama pati išsiųsti teismui, tačiau dar mėnesį jų nesulaukiau. Moteris į telefono skambučius nebeatsiliepė, kol vieną rytą sulaukiau jos skambučio. Ji sakė, kad nuvežė dokumentus vyrui.

Praėjo dar kelios dienos ir sulaukiau jo skambučio. Pasirodo, tas laikas, per kurį sutuoktiniai nesusitiko, abiem leido įvertinti savo santykius. Jei nebūtų privalomosios mediacijos ir metų pradžioje teismas būtų priėmęs ieškinį, tikėtina, kad žmonės nebūtų susitaikę.

Privalomosios mediacijos laiko ir šį kartą pakako žmonėms išgirsti vienam kitą ir susitarti.

Į mane galite kreiptis telefonu 8 688 333 08 arba el. paštu: mediatoriu@gmail.com.